Cu cât se scumpesc benzina și motorina
Cu cât se scumpesc benzina și motorina
Economic Politic Social Ultima Ora

EXCLUSIV. VA FI JALE: Benzina ajunge la 7 lei pe litru anul acesta

Prețul petrolului a început să o ia din nou în sus – cotația Brent de la Londra se dusese ieri peste 63 de dolari, un nivel pe care nu l-a mai atins cam de pe la începutul lui decembrie anul trecut. Vestea proastă este că anul acesta combustibilul la pompă se va scumpi pe plan mondial. Specialiștii dau și vestea foarte proastă: în România prețul va ajunge la 7 lei pe litru până la finalul anului 2019.

EXCLUSIV. VA FI JALE: Benzina ajunge la 7 lei pe litru anul acesta

”Din păcate, anul energetic 2019 nu sună deloc bine: prețurile vor sări mult. Este de așteptat ca prețul la pompă, la noi, să ajungă la 6,8 – 7 lei pe litru până la sfârșitul anului. Sunt ținte pe care companiile de profil și le pun fără să aibă neapărat o explicație economică rațională. Să vă dau un exemplu: prețul de cost pentru extracția unui baril de petrol în România este de maximum 25 de dolari. La intrarea în rafinărie, care este tot în România, prețul se raportează la nivelul Bursei londoneze, care este acum 63 de dolari pe baril. Acei 38 de dolari care rămân sunt profit net al companiei de extracție. Iar acești bani se regăsesc în prețul benzinei la pompă”, a explicat pentru NewsTeam Gheorghe Buliga. Inginerul petrolist a fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ARM), dat afară de fostul premier Tăriceanu pentru că a refuzat să semneze afacerea Sterling, de la Marea Neagră (vezi aici).

Buliga spune că prețul benzinei va fi influențat foarte repede de actuala depreciere a leului.

”Scumpirile la pompă din cauza căderii monedei naționale vor apărea la toate firmele de benzinari, aproximativ la același preț. Nu se întreabă nimeni cum e posibil să rezulte benzină la același preț din petrol extras din România și petrol adus din Rusia. Lukoil vinde benzină produsă din țiței rusesc. Cum? Avem instituții care supraveghează concurența, dar nu fac nimic. Am vândut până și acțiunea de aur, adică dreptul de veto pe care îl aveam în cadrul OMV–PETROM. La un moment dat, un fost premier a convocat specialiștii în petrol și gaze, inclusiv pe mine, să ne întrebe cum s-ar putea găsi mai mulți bani la buget. I-am spus că OMV-PETROM are un profit net anual de cel puțin 5 miliarde de dolari pe an produs în România. Acolo sunt banii. Ați auzit să se bage statul peste acel profit? Nu! Este un cartel peste care nu se bagă nimeni, pentru că cei care ar trebui să pună întrebări în acest domeniu strategic au implicații dubioase, mai mici sau mai mari, în industria petrolului”, ne-a mai spus Gheorghe Buliga.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.