Cum vrea PSD să fure Referendumul
Economic Politic Social

EXCLUSIV. Economistul George Vulcănescu, despre promisiunea lui Dragnea: ”Minte. Nu are bani în plus pentru primării. Îi face din vorbe!”

În timp ce premierul Viorica Dăncilă negocia cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România creșterea veniturilor la adminsitrațiile locale, Liviu Dragnea a postat un text pe Facebook care i-a ”tăiat microfonul” premierului. Liderul PSD, șeful politic al Vioricăi Dăncilă, a promis că le dă primarilor ce au cerut. Îi umple de bani. Se pune însă întrebarea: de unde? Ce va face Dăncilă în acest context?

Conform proiectului Bugetului pe 2019, cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate la bugetul local al judeţului va fi 20% ; 45-50% va merge la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat.

Iată promisiunea lui Liviu Dragnea pe Facebook:

”„WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”.

Toată lumea a zis că primarii au învins.

Despre acestă declarație, economistul George Vulcănescu ne-a spus că nu are acoperire în lumea reală. Sunt bani din vorbe.

EXCLUSIV. Economistul George Vulcănescu, despre promisiunea lui Dragnea: ”Minte. Nu are bani în plus pentru primării. Îi face din vorbe!”

”Ceea ce a spus Dragnea are acoperire în acest moment în Legea Bugetului pe 2019? Nu! Păi, atunci de unde dă banii? Este pur și simplu un răspuns în doi peri, ca să nu zică nu. Promisiunea fondurilor suplimentare pentru primării este deșartă. Nu are bani. Îi face din vorbe! Așa se explică acest răspuns al lui Dragnea. Mai mult, trebuie să neașteptăm la noi scenarii pentru dărâmarea lui Isărescu. Au nevoie de Banca Națională ca să tipărească bani și să își acopere prostiile de la guvernare. Nu e glumă! Trebuie să subliniez aici că scoaterea banilor din Trezorerie, cum spunea Teodorovici, nu este o chestie chiar așa de simplă, există o legislație extrem de restrictivă în acest domeniu. Nu merge să scoatem bani de la Fondul de Rezervă și gata, îi împărțim, să fie bine…”, a explicat pentru NewsTeam economistul George Vulcănescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.