Suntem VARZĂ: 30% din energia consumtă în România este de IMPORT
Economic Politic Social Ultima Ora

DEZASTRU: În timp ce guvernanții au treabă să scape de pușcărie, România închide minele și importă cărbune

Independența energetică a României ajunge, încet și sigur, vorbă în vânt. În timp ce oficialii dezbat pe toate fețele OUG pentru salvarea de la pușcărie a politicienilor, țara noastră a ajuns să importe 38,6% din energia pe care o consumă. Așa sună un studiu al Institutului Național de Statistică pe resursele primare de energie, pe primele 4 luni ale acestui an.

energie

Cel mai dureros este capitolul cărbune. Resursele țării noastre sunt suficiente pentru  asigura necesarul pentru încă aproximativ 200 de ani de aici încolo. Mai ales că termocentralele pe cărbune produc peste 20% din necesarul intern de energie electrică. Ce să vezi însă? În contextual în care România închide pe rând toate minele din Valea Jiului, fără explicații rationale, România a importat, din ianuarie până în mai 2018, peste 9% din necesarul de cărbune! Conform unei investigații a Corpului de Control al premierului, căbunele importat produce energie mai scumpă decât cărbunele autohton!

România exportă energie electrică ieftină subvenționată de consumatorii români

La gazele naturale, importurile au însumat, în aceeași perioadă, 15% din necesar. De asemenea, România  a importat, puțin, energie electrică și a exportat energie electrică din plin, conform înțelegerolor internaționale. Din păcate, noi exportăm mai mult energie verde, subvenționată de consumatorii români prin certificatele verzi pe care le plătesc în facturi. Adică, acea energie pleacă gata ieftinită pentru consumatorii de aiurea.

Una peste alta, ”independența energetică” a Românilor constă în acest moment în ”buzunărirea” consumatorilor români, într-o formă sau alta, de către guvernanți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.