Lovitură teribilă pentru Dăncilă. Magistrații îi refuză invitația: "Independența justiției nu se negociază!"
Economic Politic Social Ultima Ora

DEZASTRU: Dăncilă renunță la Programul ”Prima casă”. România nu mai are bani

Programul „Prima Casă” a fost lansat în 2009, iar de atunci și până acum peste 200 de mii de români și-au cumpărat locuințe cu acest tip de credit bancar. La nouă ani de la lansarea programului, băncile lasează un avertisment. Guvenul Dăncilă nu mai garantează împrumuturile pentru acest program – pentru că nu mai are bani. Ca atare… se închide!

DEZASTRU: Dăncilă renunță la Programul ”Prima casă”. România nu mai are bani

Bancherii trag un semnal de alarmă şi atrag atenţia asupra faptului că există motive reale de îngrijorare în ceea ce priveşte programul Prima Casă.

Darea în plată va ucide programul „Prima Casă”, spun bancherii.  Dacă legea dării în plată se va aplica şi în cazul împrumuturilor garantate de stat, programul se va anula.

Mai mult, din cauza măsurilor sociale adoptate de Executiv în ultimul timp, majorarea salariilor de pildă, există riscul ca statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, să nu mai poată suporta aceste garanţii.

„Trebuie să existe motive de îngrjorare, în primul rând pentru clienţi, pentru că sunt 250.000 de tineri care şi-au luat case prin programul „Prima Casă” şi care a fost cândva un produs exemplar, funcţionând ca împărţirea riscului între stat şi bănci. Dacă noi spunem că apare darea în plată pe Prima Casă, asta înseamnă că nu mai poate fi împărţit acest risc şi înseamnă că programul nu mai există. Și atunci debitorii potenţiali, în primul rând, debitorii trebuie să fie îngrijoraţi, apoi băncile şi apoi statul şi s-ar pune întrebarea dacă cumva nu doreşte să mai garanteze. E o problemă foarte serioasă”, spune Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Băncilor.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.