Dachser continuă investițiile și extinderea rețelei logistice la nivel global în 2024
Dachser continuă investițiile și extinderea rețelei logistice la nivel global în 2024
Economic Ultima Ora

Dachser continuă investițiile și extinderea rețelei logistice la nivel global în 2024

Dachser continuă investițiile și extinderea rețelei logistice la nivel global în 2024

  • Compania a făcut anul trecut noi achiziții și parteneriate la nivel global
  • Transportul terestru european s-a menținut la parametri stabili, în timp ce transportul aerian și maritim au fost afectate de supracapacitate și de scăderea tarifelor
  • Compania a planificat investiții de peste 500 de milioane de euro în 2024

După o perioadă de boom economic generată de ieșirea din pandemie și disfuncționalități ale lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, piața de logistică a înregistrat anul trecut o revenire la normalitate.

Dachser a fost printre companiile al căror an finaniar a fost marcat de un nivel redus al cererii de servicii logistice, în contextul unei supracapacități semnificative și al scăderii puternice a tarifelor de transport aerian și maritim.

În consecință, veniturile grupului au scăzut cu 12,5% față de anul precedent, atingând valoarea de aprox. 7,1 miliarde de euro. Volumele de mărfuri transportate au scăzut cu 4,6% la 77,4 milioane de expedieri, în timp ce tonajul a scăzut cu 6,5% la aproximativ 40 de milioane de tone cub.

“Pe fondul unei economii globale în declin și al unui mediu de piață dificil, lanțurile de aprovizionare au fost mult mai puțin tensionate în 2023, ceea ce ne-a permis să ne concentrăm pe îmbunătățirea productivității, a utilizării capacităților și a calității. În același timp, am făcut investiții considerabile în extinderea rețelelor noastre”, a declarat Burkhard Eling, CEO al Dachser.

În 2023, cifra de afaceri a fost cu 25% mai mare decât în 2019, înainte de criză. La vremea aceea, Dachser a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 5,7 miliarde de euro.

Extindere semnificativă a rețelei globale

În 2023 compania a făcut achiziții strategice și a stabilit noi parteneriate în Olanda (Müller Fresh Food Logistics), Australia și Noua Zeelandă (ACA International), Japonia (50% joint venture Dachser Japan), Italia (80% joint venture Dachser – Fercam Italia), Africa de Sud (preluarea 100% a acțiunilor Dachser Africa de Sud), și Suedia (Frigoscandia). Dintre acestea, doar achizițiile din Olanda și Oceania din prima jumătate a anului figurează în veniturile pe 2023.

„În 2023, am avut în mod deliberat o abordare anticiclică și cumpătată în ceea ce privește investițiile: ne-am completat rețeaua europeană de grupaj din Italia cu a treia cea mai mare achiziție din istoria companiei noastre. Am exploatat piețe cheie de logistică alimentară din Benelux și din țările nordice. În plus, acum avem propriile noastre locații pe marile piețe din Japonia și Australia”, a spus Burkhard Eling.

Având în vedere previziunile economice conservatoare, Dachser se așteaptă în continuare la volume scăzute și la o creștere ușoară a veniturilor în 2024. „În urmărirea obiectivului nostru de a deveni cel mai integrat furnizor de servicii logistice din lume, continuăm să investim în extinderea și îmbunătățirea rețelelor noastre, în digitalizare, în acțiuni climatice și, bineînțeles, în angajații noștri”, spune Eling. În 2023, Dachser a investit peste 244 de milioane de euro; compania intenționează să crească această cifră la peste 500 de milioane de euro în 2024.

Evoluția afacerii, în detaliu

Domeniul de activitate Logistică rutieră al Dachser — care cuprinde transportul și depozitarea bunurilor industriale și de consum (Logistică europeană) și a produselor alimentare (Logistică alimentară) — și-a mărit veniturile cu 1,8%, până la 5,8 miliarde de euro în 2023. Prin contrast, numărul de expedieri a scăzut cu 4,7%, iar tonajul transportat cu 6,5%.

Linia de afaceri Logistică europeană a generat venituri de 4,4 miliarde de euro, aproximativ la același nivel cu anul record 2022. Afacerile au fost bune în toate unitățile de afaceri europene, Iberia fiind pe primul loc, cu o creștere a veniturilor de peste 2 procente. Numărul de transporturi și tonajul au scăzut în general din cauza economiei slabe a Germaniei, care a avut, de asemenea, un impact negativ asupra țărilor apropiate din regiunea Europei Centrale și de Nord.

Linia de afaceri Logistică alimentară a avut, de asemenea, un an financiar de succes în 2023, înregistrând o creștere de 9,7% a veniturilor, până la 1,4 miliarde de euro. Acest salt al veniturilor a provenit din evoluția pozitivă a afacerilor în sucursalele din Germania, dar și pe fondul achiziționării Müller Fresh Food Logistics în Olanda și al cumpărării acțiunilor rămase la Dachser Ungaria.

În total, Dachser Logistică alimentară a efectuat 10,9 milioane de transporturi, cu puțin mai mult decât în anul precedent, în timp ce tonajul a scăzut cu 3,8%.

În domeniul de activitate Logistică aeriană și maritimă, combinația dintre o cerere scăzută și o capacitate mult mai mare de transport aerian și maritim a avut un efect profund. Scăderea drastică a tarifelor de transport de marfă a fost responsabilă pentru o scădere a veniturilor cu 46,3% — comparativ cu anul 2022 — până la 1,3 miliarde de euro. Numărul de transporturi a crescut cu 2,4%, în timp ce tonajul a scăzut cu 7,9%.

Logistica contractelor  — o combinație de servicii de transport, servicii de depozitare și servicii cu valoare adăugată specifice clienților — a trecut, de asemenea, print-un proces de expansiune la scară largă în 2023.

Dachser a investit în capacități suplimentare în cursul anului și a crescut numărul de spații pentru paleți la puțin sub 400.000. Dachser oferă acum un total de peste 3 milioane de spații pentru paleți în 164 de depozite de pe cinci continente.

Privind spre viitor, Eling a anunțat că Dachser se va concentra și mai mult pe integrarea domeniilor de activitate Logistică rutieră și Transport aerian și maritim. „În anii următori, un impuls semnificativ de creștere va veni de pe piețele din afara Europei.

Pentru a continua să ne deservim clienții din întreaga lume cu servicii de încredere și înaltă calitate, legăm și mai strâns procesele și sistemele celor două domenii de activitate, pentru a dezvolta o soluție integrată de grupaj global, door-to-door, pe care o numim «Global Groupage».”

Forța de muncă a Dachser a crescut în 2023 cu peste 1.100 de persoane, ajungând la un total de aproximativ 34.000 de persoane. Acest lucru reflectă extinderea echipelor de vânzări și IT, precum și achizițiile Müller Fresh Food Logistics și ACA International.

Rezumat al veniturilor
Rezumat al veniturilor

Despre Dachser

Dachser, o afacere de familie cu sediul central în Kempten, Germania, oferă servicii de logistică de transport, depozitare și servicii personalizate în două domenii de activitate: Dachser Logistică aeriană și maritimă și Dachser Logistică rutieră. Acesta din urmă este format din două linii de afaceri: Dachser Logistică europeană și Dachser Logistică alimentară. Serviciile complete de Logistica contractelor și soluțiile specifice industriei completează gama de produse a companiei.

O rețea de transport maritim fără întreruperi — atât în Europa, cât și în străinătate — și sisteme IT complet integrate asigură soluții logistice inteligente la nivel global.

Datorită celor aproximativ 34.000 de angajați din 382 de locații din întreaga lume, Dachser a generat venituri nete consolidate de aproximativ 7,1 miliarde de euro în 2023. În același an, furnizorul de servicii logistice a gestionat un total de 77,4 milioane de transporturi cu o greutate de 40 de milioane de tone metrice. Organizațiile naționale reprezintă Dachser în 43 de țări. Pentru mai multe informații despre Dachser, vă rugăm să accesați dachser.com.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.