Elevii atrag atenția, oficial, PSD-ului că 32,2% dintre copii trăiesc acum sub pragul sărăciei
Economic Politic Social Ultima Ora

Creștere economică surprinzătoare pe spatele unui popor foarte sărac în UE: românii. De ce?

Bucurie mare pe autoritățile din România: economia noastră a crescut! Astfel, creșterea în trimestrul trei este cu 4,3% mai mare, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și cu 1,9% mai mare față de trimestrul doi, potrivit primelor estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creșterea este surprinzător de mare, având în vedere așteptările BNR, dar și prognozele piețelor. În același timp, tristețe mare pe poporul român: puterea de cumpărare a populației este a patra cea mai scăzută din UE. Sub România sunt plasate doar Ungaria, Croaţia şi Bulgaria. De a ce avem o creștere economică performantă, iar poporul este sărac?

Conform datelor Eurostat, peste o treime din populaţie este supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială în trei state membre din Uniunea Europeană: Bulgaria (40,4%), România (38,8%) şi Grecia (35,6%).

Românii sunt, practic, printre cei mai săraci cetăţeni ai Europei. Dintre ei, 51% sunt copii. De ce avem acest antagonism între creşterea economică şi sărăcie?

Plecând de la faptul că Produsul Intern Brut (PIB) se calculează prin însumarea salariilor, profiturilor şi taxelor, economistul Ilie Şerbănescu, fost ministru în guvernul Ciorbea, ne-a făcut demonstraţia că în acest moment trăim vremuri economice asemănătoare cu cele ale lui Ceauşescu…

Singura speranţă: creştere pe termen lung

”În comunism creşterea economică a României a fost cea mai mare din toate timpurile, dar oamenii nu o simţeau, erau săraci. Asta pentru că era un tip de creştere economică în care proprietarul unităţii economice, care atunci era statul, lua tot, iar muncitorii luau foarte puţin. După 1990 nivelul de trai a crescut, dar în ultimii 10 ani ponderea salariilor din PIB a scăzut din nou, de la 45%, la 31%, ceea ce este catastrofal. Ca atare, creşterea economică de acum are la bază creşterea majoră a profiturilor. Altfel spus, suntem din nou în situaţia creşterii economice de pe vremea comunistă, în care proprietarul unității economice, acum preponderent străin, ia tot”, ne-a explicat Ilie Şerbănescu.

Cu toate acestea, concluzia economistului este că singurul mod în care bunăstarea poate pătrunde şi în ţara noastră este, teoretic, să avem creştere economică susţinută pe termen lung şi răbdare, tot pe termen lung.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.