Combinatul Siderurgic Galați caută peste 200 de muncitori. Începe Școala de Ucenici
Economic Politic Ultima Ora

Comisia Europeană decide soarta ArcelorMital GALAȚI: combinatul siderurgic va fi cumpărat de englezi

Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat vineri un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, respectiv ArcelorMittal de la Galaţi, România, şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia, conform unui comunicat de presă.

Cele patru combinate au peste 12.500 de angajaţi şi vor poziţiona grupul în centrul industriei siderurgice de pe continent. Tranzacţia ar majora capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an.

Potrivit documentului, tranzacţia depinde de aprobarea Comisiei Europene şi de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaţilor la nivel local şi european.

Adăugarea acestor combinate siderurgice depăşeşte dublul capacităţii de producţie de oţel la nivel global a grupului Liberty, care deja deţine o poziţie puternică în Regatul Unit, în calitate de furnizor de oţel şi aluminiu în industria auto, aviaţie şi în sectoare de inginerie specializate precum şi în Australia ca furnizor de oţel pentru construcţii şi infrastructură. Grupul furnizează oţel pentru industria auto, şi alte industrii, din SUA.

Noile active europene vor majora capacitatea de producţie a grupului Liberty printr-o gamă completă de produse laminate plate şi lungi şi vor ajuta Grupul să dezvolte mai departe modelele de producţie principale şi marca de producţie durabilă Greensteel în centrele industriale ale continentului.

Grupul Liberty a obţinut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, împotriva concurenţei din partea altor producători, după ce compania a pus în vânzare activele profitabile în urma unui acord cu autorităţile de reglementare a concurenţei din UE, pentru a i se permite achiziţionarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producător de produse plate din oţel carbon din Europa. Grupul Liberty a colaborat îndeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregăti o tranzacţie care să satisfacă cerinţele Comisiei Europene şi să creeze un viitor sigur pentru aceste întreprinderi în cadrul Alianţei GFG.

După finalizarea tranzacţiei, Grupul Liberty intenţionează să continue investiţiile în active – care deţin deja multe instalaţii ultramoderne – şi îşi propune să atingă o competitivitate sporită printr-o producţie cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi o legătură mai strânsă cu producţia din aval cu valoare adăugată, ca parte din strategia Greensteel implementată de companie.

rupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa, care are un efectiv de angajaţi de aproximativ 14.000 persoane şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari, include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca „Liberty”, un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca „SIMEC”, precum şi Wyelands, o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, JAHAMA Estates, relatează Agerpres.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.