Dan Dumitru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov
Dan Dumitru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov
Economic Ultima Ora

Dan Dumitru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov: ”Vom tăia din prețuri și vom evita drumurile lungi ale produselor”. Un nou departament va reînvia relațiile comericale cu Asia și Africa

De curând, conducerea Camerei de Comerț și Industrie Ilfov (CCIIF) a luat o decizie care, prin efectele comerciale gândite pe termen lung, se dorește a fi un cadou pentru români, pentru buzunarul lor.

Este vorba de înființarea departamentului pentru relații Asia-Africa al cărui șef este Mohammed-Rafiqul Islam, originar din Bangladesh, care are și cetățenie română și care trăiește de zeci de ani în Româna unde este căsătorit cu o româncă (Elena) cu care are doi copii (Melisa și Cristian).

Acest nou departament este, în opinia lui Dan Dumitru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov, o reîntoarcere către relații comerciale abandonate.

Este o punte comercială care va lega România de Asia și Africa și care va duce la crearea de locuri de muncă, dar și la scăderea costurilor unor produse și a unor materiale ce vor ajunge la noi fără a mai trece prin mâinile unor intermediari.

 ”Conexiunile există, este nevoie doar să intrăm în contact oficial cu ei și să acționăm”

Atunci când vorbim de Asia și de Africa, noi – România, adică -,  stăm foarte bine la capitolul relații comerciale, cel puțin la nivel teoretic. Sunt locuri îndepărtate unde primari, miniștri, reprezentanți sau foști reprezentanți ai diplomației, profesori sau oameni de afaceri care vorbesc românește.

Sunt oameni școliți la noi prin programe de reciprocitate derulate cu statul român în urmă cu zeci de ani. Toți aceștia, care ne cunosc bine mentalitatea, ne pot fi de folos, ba chiar ne sunt prieteni. Conexiunile există, este nevoie doar să intrăm în contact oficial cu ei și să acționăm.

De aceea, era nevoie de un astfel de departament pentru relații Asia-Africa. Un alt avantaj uriaș este că departamentul a fost încredințat lui

Dan Dumitru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov și Mohammed-Rafiqul Islam, șeful departamentului de relații Asia-Africa -
Dan Dumitru, președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov și Mohammed-Rafiqul Islam, șeful departamentului de relații Asia-Africa –

”Vom exclude intermediarii și, implicit, comisioanele”

Cu ajutorul specialiștilor din acest nou departament creat la Camera de Comerț și Industrie Ilfov, dar și cu cel a partenerilor comerciali din Asia și Africa pe care îi vom apropia de România prin programe și strategii economice, vom urmări foarte atent piața românească și vom răspunde nevoilor ei.

Vom acționa în domeniul importurilor și exporturilor de textile, de asigurare a forței de muncă calificată sau necalificată, în domeniul agriculturii, al industriei, al creșterii de animale, al prelucrării materiilor prime. Și, ceea ce este foarte important, vom exclude intermediarii și, implicit, comisioanele care acum se resimt în buzunare românilor, fie cumpărători, fie oameni de afaceri. Astfel, vom tăia din prețuri și vom evita drumurile lungi ale produselor.  Producător – consumatorul român, acesta va fi singurul drum.

Crearea unor căi legale

Noi am făcut primul pas, unul uriaș, dar avem nevoie și de legislație. Aici intervine susținerea statului român: crearea unor căi legale. Pentru că statul român trebuie să le creeze oportunitatea oamenilor de afaceri africani și asiatici – greșit priviți ca reprezentanți ai statelor lumii al treia de care România fuge inexplicabil -, să deruleze afaceri direct cu parteneri români. Fără intermediari și fără comisioane.

Specialiști români, trimiși în Asia și Africa

La începutul anului viitor, cel mai mai probabil în luna ianuarie,  Mohammed-Rafiqul Islam intenționeaaă să orgnizeze o întâlnire într-o locație din comuna Berceni cu oameni de afaceri din județul Ilfov. O primă discuție în care el își va prezenta proiectul și în care le asculta părerile în ceea ce privește felul în care afaceriștii români văd colaborarea cu nou departament pentru relații Asia-Africa din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Ilfov.

”Noi vrem ca totul se deruleze în perfectă legalitate. Fiecare să respecte legislația țării partenerului de afaceri. De aceea, avem nevoie și de sprijinul statului român care se ne creeze cadrul legislativ.

În întâlnirile pe care le vom avea aici, dar și cu ajutorul mesajelor pe care ni le vor aduce specialiștii noștri trimiși în Asia și în Africa, vom reuși să punem la punct toate detalile.

O primă întâlnire cu afaceriști români din Ilfov o vom avea la începutul anului viitor, în luna ianuarie, într-o locație din comuna Berceni. Firește, în baza unor programe de reciprocitate, și noi vom găzdui specialiști din Asia și Africa”, ne-a declarat Mohammed-Rafiqu Islam care are o conexiunice pot fi oricând activate în țări precum Bangladesh, Nepal, India, Pakistan, Hong Kong sau Singapore.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.