PSD, MULȚUMIT de acțiunile sale. ”A readus economia românească între statele fruntașe ale Europei”
Economic Politic Ultima Ora

ANALIZĂ. Economia românească NU DUDUIE bine! Se va întâmpla ca în 2008

Economistul șef al uneia dintre cele mai importante instituții financiare din lume crede că România se află în pericol. Dacă strategia economică nu va fi schimbată cât mai curând nea așteaptă evenimente care vor semăna cu criza din 2008.

Dacă politicile economice ale României nu vor fi mai prudente şi nu se vor concentra pe creştere pe termen lung, în loc să se axeze pe majorări salariale şi consum aşa cum se întâmplă astăzi, o criză importantă nu va putea fi evitată, arată capital.ro.

„Pericolul se apropie!”, afirmă economistul şef al Băncii Mondiale, pentru regiune Europa şi Asia de Sud Est, citat de Agerpres.

El s-a referit la schimbările tehnologice şi la faptul că vom avea în următorii ani o înăsprire a politicii monetare.

„Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie într-un fel pe care nu l-am văzut destul de des în trecut. Iată de ce este foarte important să fiţi foarte prudenţi în politicile pe care le adoptaţi. Să nu creşteţi deficitul de cont curent, să aveţi sub control situaţia fiscală, să aveţi un sector bancar foarte stabil şi să aveţi grijă ca datoriile din sectorul privat să scape de sub control, pentru că veţi avea nevoie de toate plasele de siguranţă în următoarea perioadă”, a continuat Timmer.

Întrebat dacă România este pregătită pentru a face faţă acestor provocări, el a recomandat eliminarea presiunilor inflaţioniste şi ţinerea sub control a deficitului bugetar.

„În România, având în vedere pericolele acestea care vor veni, aţi dori să aveţi o creştere nu atât de rapidă a deficitului de cont curent, poate aţi vrea o presiune mai mică pe inflaţie sau să ţineţi deficitul fiscal sub control. Nu spun asta pentru că suntem foarte, foarte îngrijoraţi pentru România sau pentru că suntem critici, ci pentru că aceste lucruri se apropie şi pentru toate ţările va veni un moment când vom plăti pentru toate acestea dacă nu suntem foarte prudenţi acum. Aşa că, în loc să vă focusaţi pentru a stimula creşterea pe termen scurt, focusul trebuie să fie mai mult pe problemele pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie să fiţi foarte prudenţi”, a concluzionat expertul Băncii Mondiale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.