Combinatul de apă grea de la Drobeta s-a închis. Mii de tone de oxid de deuteriu, de 1,5 miliarde de euro, zac acolo
Economic Politic Ultima Ora

9 miliarde de lei, Fond Suveran al PSD, departe de ochii contribuabililor

Camera Deputaților se pregătește să voteze astăzi în calitate de cameră decizională proiectul de lege pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai perfomante companii românești. Proiectul intră la vot cu modificări substanțiale operate marți pe repede înainte în Comisia pentru politică economică din Camera Deputaților.

Iată cele mai importante modificări față de forma votată deja de Senat, modificări apărute în ultima zi dinaintea votului:

– Capitalul social al FSDI subscris integral crește de la 1,85 miliarde de lei la 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 5 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.

– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului s-a mărit cu 10, ajungând la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română. (vezi în link lista completă).

– Dispare filtrul de control al performanței FSDI. Astfel, versiunea legii care se votează azi în Parlament elimină comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. Este eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.

FSDI este o inițiativă extrem de controversată a lui Liviu Dragnea. Cele mai mari probleme ale legii sunt:

– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI

Important: Legea privind înființarea FSDI este votată în absența unui aviz al Eurostat. Avizul era esențial pentru a vedea impactul FSDI asupra deficitului bugetar.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.