Sassoli: „Nu putem relansa economiile decât dacă acționăm împreună“ 1
David Sassoli
#coronavirus Economic Ultima Ora

Sassoli: „Nu putem relansa economiile decât dacă acționăm împreună“

Președintele Parlamentului, David Sassoli, a avertizat liderii UE că economiile europene pot fi relansate de statele membre numai dacă acționează împreună.

Luând cuvântul la începutul reuniunii la nivel înalt a UE privind răspunsul UE la epidemia de Covid-19, Sassoli a declarat: „A venit momentul să fim uniți. Piața europeană este o piață unică și, dacă nu pornim pe acest drum împreună, economiile europene, care sunt strâns legate între ele și interdependente, nu vor putea fi relansate.”

Constatând că pandemia a afectat unele state membre mai mult decât altele, el a declarat: „Acum este momentul să depășim logica individualismului și să revalorizăm solidaritatea, valoarea centrală a proiectului european.”

Avertismentul său a venit o săptămână după ce Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicita un pachet masiv de măsuri de redresare pentru a sprijini economia europeană după criza Covid-19, inclusiv obligațiuni de redresare garantate de bugetul UE.

În rezoluție, deputații europeni au afirmat că este esențial ca UE să aibă un răspuns comun la pandemia de Covid-19 și au solicitat un Fond de solidaritate al UE pentru a combate coronavirusul de cel puțin 50 de miliarde EUR.

Este nevoie de un program de investiții major

Referindu-se la rezoluție, Sassoli a afirmat că ar fi nevoie de un program major de investiții pentru a stimula redresarea și pentru a reconstrui economia europeană: „Investițiile importante care se impun vor trebui să fie finanțate printr-un CFM [bugetul UE pe termen lung] majorat în mod considerabil, prin fondurile existente ale UE, dar și prin instrumente financiare inovatoare, printre care se numără obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.”

El a subliniat, de asemenea, necesitatea unor noi resurse proprii ale UE, cum ar fi o taxă pe internet, o taxă pe materialele plastice nereciclate sau o parte a veniturilor din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii.

Președintele a subliniat că redresarea trebuie să se producă rapid, deoarece cetățenii, întreprinderile și comunitățile locale au nevoie de resurse pentru a proteja structura economică și socială a regiunilor noastre.

În încheiere, Sassoli le-a reamintit liderilor UE mizele aflate în joc: „După ce va ieși din criză, lumea în care trăim va fi profund schimbată. Proiectul european va trebui să profite de această ocazie pentru a impune ritmul acestei noi ere. Astăzi, mai mult ca niciodată, Europa trebuie să fie la înălțimea propriilor valori care, alături de statul de drept, constituie temelia proiectului comun al Uniunii Europene.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.