Deputata PSD, Mirela Furtuna
Deputata PSD, Mirela Furtuna
#coronavirus Politic Ultima Ora

Mirela Furtună: „Limba română este o comoară încă nedescoperită de miniştrii liberali“

Limba română este o comoară încă nedescoperită de miniştrii liberali, în frunte cu doamna Monica Anisie, ministru al Educaţiei şi Cercetării şi profesoară de limba şi literatura română.

Desigur, greşelile gramaticale ale liberalilor sunt trecute cu vederea, în general, de presa care dedica minute întregi de emisie şi editoriale vaste greşelilor gramaticale făcute de miniştrii pesedişti.

Într-o scrisoare adresată Preafericitului Părinte Daniel, în care îi cere ajutorul pentru dotarea cu tablete şi laptop-uri pentru elevi, doamna profesoară face o serie de greşeli gramaticale impardonabile, mai ales că ne referim la un document scris.

Greşelile de vorbire sunt mult mai frecvente şi mai scuzabile, din motive evidente pe care nu le voi enumera aici.

Să analizăm însă scrisoarea doamnei Anisie:

  1. „Astăzi trăim vremuri pentru care nu am fost pregătiţi înainte…”. Această formulare îmi aminteşte de afirmaţia unui alt ministru liberal de marcă, certat atât cu gramatica limbii române, cât şi cu logica, mă refer aici la domnul Ion Ştefan: „Mâine vom construi acum”.
  2. ”(…) am ajuns să trăim vremurile în care știința învățătorului, a profesorului, să vină și printr-un ecran”. Formularea corectă, doamna profesor de limba română, este ştiinţa învăţătorului, a profesorului, vine şi printr-un ecran. Dar ce pretenţii putem avea de la un biet ministru al Educaţiei?
  3. ”Ministerul Educației și Cercetării a întreprins încă de la început măsuri în vederea continuării învățării de acasă (…)”. Doamna ministru, încă de la care început? (sic!)
  4.  ”Lipsa acestor dispozitive și conexiuni la internet se dovedesc a fi principalul obstacol (…)”. Lipsa se dovedesc? E grele cu acordul gramatical, nu? (sic!)
  5. ”(…) am văzut implicarea Bisericii Ortodoxe-Române”. Doamna Anisie, vă spun un secret, nu există cratimă în sintagma Biserica Ortodoxă Română, dar să rămână între noi, să nu cumva să afle domnul ministru Ion Ştefan.
  6.  ”Din păcate, există elevi și cadre didactice care nu au o tabletă sau un alt dispozitiv electronic pentru a se conecta la lecțiile on-line și a-şi continua învăţarea”. Doamna ministru, profesoară de limba română la Vianu, eu am înţeles că e greu cu gramatica limbii române, dar văd că e greu şi cu logica. Eu aveam impresia, greşită se pare, că profesorii trebuie să-i înveţe pe elevi, dar observ că lucrurile au evoluat sub guvernarea liberală, avem un sistem de învăţământ reformat şi performant, mai nou şi profesorii învaţă alături de elevi. Felicitări! O singură întrebare, cine îi învaţă?

Doamna ministru, să ştiţi că miniştri agramaţi a avut şi va mai avea România, aşa că nu vă solicit demisia, dar ar fi cazul să renunţaţi definitiv la catedra de limba şi literatura română, deoarece este jenant modul în care vă exprimaţi. Cu dumneavoastră profesor de limba şi literatura română nici nu e de mirare că avem din ce în ce mai mulţi tineri agramaţi.

Mirela Furtună, deputat PSD

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.