Medicamentul generic Raloxifen ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții afectați de COVID-19 1
#coronavirus #pandemie #pelaghia Sănătate Ultima Ora

Medicamentul generic Raloxifen ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții afectați de COVID-19

Comisia Europeană întreprinde noi măsuri în cadrul agendei „Deceniul digital”, pentru a consolida suveranitatea digitală a Europei, astfel cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii de săptămâna trecută.

Comisia a propus un nou regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță, pentru a menține și a consolida rolul de lider al Europei în materie de supercalcul și de informatică cuantică.

Acesta va sprijini activitățile de cercetare și inovare referitoare la noile tehnologii în materie de supercalcul, precum și la sistemele și produsele din acest domeniu, și, în același timp, va promova dezvoltarea competențelor necesare pentru a utiliza infrastructura și a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial în Europa.

Propunerea ar permite o investiție în valoare de 8 miliarde de euro în următoarea generație de supercalculatoare – un buget substanțial mai mare în comparație cu cel actual.

Pe baza succesului înregistrat de Europa în ceea ce privește următoarea generație de calculatoare de înaltă performanță, supercalculul va juca un rol esențial în susținerea Europei pe calea redresării. Acesta a fost identificat ca o prioritate de investiții strategice și va sprijini întreaga strategie digitală, de la analiza volumelor mari de date și inteligența artificială la tehnologiile de tip cloud și securitatea cibernetică.

Regulamentul vizează actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit întreprinderea comună EuroHPC în octombrie 2018. Aceasta va permite Europei să își asume un rol de lider în cursa tehnologică în direcția următoarei frontiere în materie de supercalcul, și anume:

  • supercalculatoarele exascale, capabile să execute peste un miliard de miliarde (1018) de operațiuni pe secundă;
  • calculatoarele cuantice și calculatoarele hibride, care combină elemente de calcul cuantic și clasic și care vor putea efectua operațiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza în prezent.

Întreprinderea comună EuroHPC va pune resursele europene existente în materie de supercalcul și de informatică cuantică la dispoziția tuturor utilizatorilor din întreaga Europă, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public și a utilizatorilor industriali, în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul în care se află. Noul buget este în curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont Europa, Europa digitală și Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Această infrastructură de supercalcul ar putea fi utilizată în peste 800 de aplicații europene științifice, industriale și din sectorul public.

În sectorul sănătății, inclusiv în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la modelarea și prognozarea răspândirii infecției și la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului.

În iunie, consorțiul finanțat de UE, Exscalate4CoV, a anunțat că medicamentul generic Raloxifen, care este deja înregistrat și utilizat pentru tratarea osteoporozei, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții afectați de COVID-19 care au simptome ușoare.

Acest medicament este acum gata să participe la studiile clinice, iar proiectul își continuă activitățile legate de alte molecule promițătoare. Supercalculatoarele vor ajuta, de asemenea, oamenii de știință europeni să înțeleagă mai bine metabolismul uman și sistemul imunitar și vor conduce la progrese substanțiale în domenii precum genomica sau conceperea și testarea de noi medicamente și vor contribui la combaterea bolilor majore, inclusiv a cancerului și a infecțiilor virale.

Noul regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (întreprinderea comună EuroHPC) este propus spre adoptare de către Consiliul Uniunii Europene.

Întreprinderea comună EuroHPC a fost creată în 2018 pentru a-i permite UE să devină lider mondial în materie de supercalcul, prin punerea în comun a resurselor UE, ale țărilor participante (32 până în prezent) și ale partenerilor privați.

De la crearea sa în 2018, întreprinderea comună EuroHPC a reușit să sporească substanțial investițiile în calculul de înaltă performanță la nivel european, pentru a-i permite Europei să ocupe o poziție de lider mondial în acest domeniu. Numai pentru perioada 2019-2020, investițiile publice ale întreprinderii comune vor ajunge la aproximativ 1,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproape 250 de milioane de euro pe an la nivel european, în comparație cu situația de dinainte de 2018.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.