Înainte sau după alegeri? Când se va face restructurarea aparatului bugetar 5
#coronavirus #pandemie Breaking News Exclusiv Politic psd

Înainte sau după alegeri? Când se va face restructurarea aparatului bugetar

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, a emis astăzi ordinul privind încetarea procesului de reorganizare a instituției, așa cum NewsTeam v-a anunțat încă de sâmbătă.

Surse politice ne-au declarat că, deși la nivelul conducerii Partidului Național Liberal au existat rețineri serioase privind modalitatea aleasă de Ion Ștefan pentru a reforma instituția, acesta a fost lăsat în pace întrucât au existat și voci care susțineau că modelul brevetat de cel poreclit „Grindă“ ar putea fi preluat și în celelalte ministere, dacă s-ar fi dovedit de succes.

Scandalul mediatic izbucnit, acțiunile în instanță ale funcționarilor publici, precum și decizia președintelui Klaus Iohannis, care a semnat săptămâna trecută decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68 / 2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, i-au dat însă planurile peste cap lui Ion Ștefan și au creat un prejudiciu grav de imagine pentru Guvernul Orban.

Înainte sau după alegeri? Când se va face restructurarea aparatului bugetar 6

Cum i-a dat Klaus Iohannis peste nas ministrului Ion Ștefan. Decizia președintelui care încheie scandalul de la Ministerul Dezvoltării

Pentru Ion Ștefan urmează și o dezbatere grea în Parlamentul României, unde 77 de deputați au depus o moțiune simplă împotriva sa. Dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, însă ministrul a renunțat în ultimul moment să-și susțină cauza din motive medicale.

E oficial! Am avut dreptate! S-a anulat reorganizarea controversată de la Ministerul Dezvoltării

Totuși, liberalii nu vor renunța la intenția lor de a reforma din temelii sistemul public. În urmă cu câteva zile Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului Ludovic Orban a făcut o serie de declarații din care reiese clar că situația bugetului de stat este într-adevăr îngrijorătoare.

Înainte sau după alegeri? Când se va face restructurarea aparatului bugetar 7

„Numărul celor angajați în sectorul public în noiembrie 2019 era de 1,3-1,4 milioane. E în continuare la același nivel. A apărut criza sanitară COVID-19, a fost nevoie ca Guvernul să se concentreze pe alte priorități, pentru salvarea vieții și sănătății populației și acest lucru s-a făcut și cu un necesar de resurse financiare și umane suplimentar. Acest obiectiv al restructurării aparatului bugetar și al reducerii nu numai că este absolut necesar, el va fi făcut”, a spus Dancă.

La finalul lunii decembrie 2019, premierul Ludovic Orban anunţa că după 1 ianuarie va fi făcut un audit al structurilor guvernamentale.

Tema nu a mai fost aprofundată, iar după apariția crizei coronavirus ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, asigura în luna aprilie: ”În acest moment nu luăm în calcul reducerea angajaților la stat”.

Cu alte cuvinte, în prag de alegeri locale și parlamentare, această reformă pare greu de realizat, mai ales ținând cont și de eșecul înregistrat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Rațiunile sunt pur electorale. O restructurare a aparatului bugetar cu câteva luni înainte de alegeri ar însemna o sinucidere electorală pentru Partidul Național Liberal și un bonus pentru formațiunile de stânga, adică Partidul Social Democrat și Pro România.

În aceste condiții, se va continua, cel mai probabil, pe ideea unor analize temeinice asupra activității instituțiilor publice, în perioada imediat următoare, urmând ca după alegeri să se treacă la tăieri.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.