Hărătău: „Oferim sprijin pentru salariați și angajatori după încetarea șomajului tehnic“ 1
#coronavirus Politic psd Ultima Ora

Hărătău: „Oferim sprijin pentru salariați și angajatori după încetarea șomajului tehnic“

Guvernul PNL are ca prioritate majoră în perioada următoare intensificarea bătăliei pentru păstrarea locurilor de muncă ale românilor, într-o economie lovită dur de criza pandemiei de coronavirus.

În prima fază, Guvernul a susținut plata șomajului tehnic pentru sute de mii de angajați cu contractele de muncă suspendate temporar, miza fiind fost salvarea locurilor de muncă în cea mai dificilă parte a crizei.

Acum, Executivul trece la faza a doua, cu un nou set de măsuri care vizează atât menținerea a cât mai multe dintre locurile de muncă existente, cât și crearea altora noi pentru cei aflați în căutare de joburi. Sunt vizați, în special, tinerii între 16 și 29 de ani, persoanele în vârstă de peste 50 de ani, precum și românii reîntorși acasă după ce și-au pierdut joburile în străinătate.

O primă măsură importantă a Guvernului este plata unei părți din salariile angajaților întorși la muncă. Astfel, începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și cărora le sunt menținute contractele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câştigul salarial mediu brut.

Condiția este ca respectivul angajat să fi avut contractual de muncă suspendat minimum 15 zile.  Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Procedura de plată este aceea de decontare, respectiv angajatorii vor plăti costul salarial și contribuțiile, iar apoi, în maximum 10 zile, vor primi fondurile aferente de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.

O altă decizie este lansarea unei oferte pentru stimularea angajărilor, în cadrul căreia Guvernul plătește jumătate din salariu, în cuantum de maximum 2.500 de lei lunar, pe un an. Tot începând cu 1 iunie, angajatorii care angajează cu normă întreagă persoane în vârstă de peste 50 de ani, ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor, și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani,  înregistrați ca şomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană încadrată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen.

A treia măsură se referă la ajutarea românilor întorși din străinătate pentru a-și găsi locuri de muncă. În acest context, măsura plății a jumătate din salariu, pe o perioadă de un an, se va aplica și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.

Estimările recente arată că numărul românilor întorși din străinătate și aflați în căutarea unui loc de muncă se ridică la aproximativ 350.000. De aceste măsuri de sprijin nu vor beneficia angajatorii de tip instituţii şi autorităţi publice, dar nici angajatorii care se află în stare de insolvenţă, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de COVID-19.

Demn de remarcat este și faptul că Guvernul a plătit în perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv până la sfârșitul lunii mai, 2,8 miliarde de lei șomaj tehnic pentru aproximativ 1.800.000 de români. Nu în ultimul rând, Guvernul României a decis ca indemnizația de șomaj tehnic să fie acordată în continuare de la 1 iunie pentru toate domeniile de activitate unde sunt menținute restricțiile stabilite, până la ridicarea acestora. 

Deputat PNL Bacău

Elena Hărătău

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii