Deputatul Neață, o nouă interpelare pe tema lemnelor! 1
#coronavirus Politic Ultima Ora

Deputatul Neață, o nouă interpelare pe tema lemnelor!

În urmă cu exact trei ani, în iunie 2017, am depus în Parlamentul României un amendament pentru modificarea Codului Silvic, privind simplificarea procedurii de exploatare și circulație a materialelor lemnoase destinate consumului propriu. Camera Deputaților a adoptat amendamentul propus, iar modificarea a ajuns, în acest fel, în Codul Silvic. În lege, adică.

Pentru ca oamenii să-și poată folosi mai simplu lemnul de pe proprietăți, ar mai fi fost nevoie de o hotărâre a Guvernului, în care să fie stabilite normele de aplicare. Guvernul liberal al domnului Orban tocmai a pus în circulație un proiect de hotărâre în acest domeniu, care menține procedurile vechi, cele ce fac aproape imposibilă folosirea în gospodării a lemnului de pe proprietățile oamenilor.

Am discutat recent cu locuitori ai județului Vâlcea care așteaptă de trei ani o simplificare și care tocmai au aflat că se vor alege cu aceleași complicații. Ei mi-au dat exemple diverse despre cum nu se poate folosi lemnul aflat în proprietatea lor. Dintre ele am ales aici povestea fiului unui bătrân nonagenar, care vrea să ducă tatălui lui un car de lemne din curtea sa pentru a-și încălzi casa.

Pentru un asemenea gest este nevoie de înștiințarea pădurarului zonal, care trebuie să constate oficial materialul din curtea fiului și de inspecția la locul faptei a cuiva de la Ocolul Silvic, pentru introducerea operațiunii în banca națională de date.

Operațiunea de înregistrare costă o sută de lei indiferent că este vorba despre un braț de lemne sau despre un camion de mai multe tone și acordă un spațiu limitat de timp pentru realizarea transportului. Un fel de culoar de zbor, de la oră la oră, ca la avioane. Pentru tracțiunea animală trebuie luată în calcul diferența de viteză cu care se deplasează bovinele față de alte animale, probabil.

Vă puteți imagina ce operațiune are loc după derularea a tot felul de termene de zile întregi pentru constatări, pentru inspecții și pentru eliberări de acte. Mană cerească pentru funcționari ocupați și pentru secretare plictisite. Drumuri de aici-acolo, agitație și timp pierdut. În plină iarnă, în timp ce nonagenarul nostru își așteaptă fiul privind la soba rece. Amendamentul introdus de mine în Parlament și devenit lege pentru simplificarea vieții oamenilor este ignorat acum de un proiect prin care Guvernul liberal al României alege să-i împiedice pe oameni să-și folosească în mod simplificat dreptul la proprietate.

Am pregătit pentru săptămâna viitoare o interpelare în Parlament pentru a opri publicarea hotărârii scrise de Guvern în dispreț față de problemele oamenilor, pentru care lemnul de pe proprietățile lor este nu un mijloc de îmbogățire, ci un element vital, ca aerul și ca apa.

Guvernul trebuie să înceteze să mai vadă în români niște delincvenți care ies din case pentru a încălca reguli și legi și să-și strunească plăcerea de a-i amenda pentru nimic și de a-i împiedica să-și folosească bunurile personale. Ca să nu mai revin la taxa aceea de o sută de lei pentru a duce un braț de lemne cuiva care nu are cu ce se încălzi în miezul iernii!

Eugen Neață

Deputat PSD

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.