Criteriile de integritate pentru candidații PNL la primăriile Capitalei 1
#coronavirus Politic Ultima Ora

Criteriile de integritate pentru candidații PNL la primăriile Capitalei

Organizația București a Partidului Naţional Liberal, condusă de Violeta Alexandru – ministrul muncii şi justiţiei sociale – a adoptat marți un set de criterii de integritate și de competență pe care trebuie să le respecte toți candidații la funcțiile de primar general, primar de sector și consilieri locali.

Printre criteriile pe care șefa liberalilor din București le impune, se regăsesc: să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securități și să nu fi fost dovedit ofițer acoperit, să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude sau afini de gradul I, să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituții din subordinea acesteia.

În privința traseismului există precizarea ca viitorul candidat ”să nu își fi schimbat apartenența politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni”.

Redăm integral lista de criterii pentru candidații Partidului Naţional Liberal din București:

I. CRITERII DE INTEGRITATE

1. Lustrație

• Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securități și să nu fi fost dovedit ofițer acoperit;• Să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

2. Traseism

• Să nu își fi schimbat apartenența politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

3. Nepotism

• Să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude sau afini de gradul I.

4. Contracte cu statul

• Să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituții din subordinea acesteia.

5. Fals în declarații

• Să nu aibă nereguli sau falsuri, constatate prin decizii definitive, în declarația de avere sau interese.

6. Incompatibilitate și conflict de interese

• Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii

• Să nu fi făcut declarații sau să fi avut atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive.

8. Datorii la buget

• Să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică.

9. Plagiat

• Să nu fi fost dovedit prin hotărâri judecătorești definitive că a obținut diplome sau alte titluri prin plagiat.

10. Probleme penale

• Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracțiune de corupție, pentru infracțiuni comise cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție;• Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru infracțiuni de luare/dare de mită sau infracțiuni comise cu violență;• Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție;• Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar – pentru orice infracțiune comisă cu intenție.

II. CRITERII DE COMPETENȚĂ

1. Experiență profesională vastă și recunoscută;2. Experiență în activitatea politică și în activitatea de campanie electorală;3. Abilități de comunicare;4. Abilități sociale și organizatorice;5. Înțelegerea principiilor de bază ale diferitelor servicii publice și a modului lor de funcționare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.