Avocatul Winzer intervine în scandalul de la Dezvoltare: „Ceea ce se întâmplă este un abuz în serviciu înfiorător“ 3
#coronavirus Politic Ultima Ora

Avocatul Winzer intervine în scandalul de la Dezvoltare: „Ceea ce se întâmplă este un abuz în serviciu înfiorător“

Avocatul Cristian Winzer, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a comentat speța care a ținut capul de afiș în ultima vreme, respectiv restructurarea de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

”Ceea ce se întâmplă la acest minister este un abuz în serviciu înfiorător și o ticăloșie fără margini. HG prin care sunt concediați câteva sute de angajați în timpul stării de alertă (deși legea spune că pe durata stării de alertă guvernul dispune măsuri speciale de protecție a angajaților și familiilor acestora!) nu este motivată decât sumar (nu rezultă cu claritate nici măcar cerințele care au reclamat intervenția legislativă).

Or, caracterul sumar al instrumentului de prezentare și motivare, precum și lipsa de fundamentare temeinică a actelor normative au fost sancționate inclusiv de Curtea Constituțională, în repetate rânduri!

O motivare formală, fără o temeinică fundamentare a HG (care reprezintă o exigență, iar nu o opțiune a celui care inițiază un proiect de act normativ) afectează calitatea și predictibilitatea sa.

Mai mult decât atât, HG a fost adoptată fără transparență, fără dezbateri și fără consultările prealabile impuse de legiuitor, fiind încălcate cele mai elementare norme ale procedurii de elaborare, consultare, avizare și adoptare a unui act normativ. Extrem de grav este faptul că avizul Consiliului Legislativ a fost solicitat și obținut după adoptarea HG și după încheierea ședinței de guvern din data de 30.04.2020, deși legea spune, foarte clar, că proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ!

Avocatul Winzer intervine în scandalul de la Dezvoltare: „Ceea ce se întâmplă este un abuz în serviciu înfiorător“ 4

Curtea Constituțională a arătat, în repetate rânduri, că nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituționalitatea legii sau ordonanței. În cazul HG, este evident că solicitarea avizului Consiliului Legislativ după adoptare echivalează, practic, cu nesolicitarea acestuia, împrejurare de natură a determina nelegalitatea actului normativ!

Mai mult decât atât, HG a fost adoptată și fără a fi solicitat avizul Consiliului Economic și Social! Reglementând modificări ale organigramei ministerului și desființări de posturi, HG antamează deopotrivă relaţiile de muncă, protecţia socială, politicile salariale şi egalitatea de şanse şi de tratament și drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, adică tocmai domenii de specialitate expres prevăzute de lege în competența Consiliului Economic și Social. În jurisprudența sa constantă, CCR a sancționat nesolicitarea avizului Consiliului Economic și Social. În cazul unui HG adoptat fără solicitarea prealabilă a avizului CES, sancțiunea este nelegalitatea actului normativ.

Deși au existat observații din partea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Justiției, înțeleg că acestea fie nu au fost preluate, fie nu au fost clarificate, prin explicații oferite de către inițiator, iar avizul ANFP a fost acordat în timpul ședinței de guvern, fără a exista o analiză tehnico-juridică de specialitate. Totodată, forma HG propusă pe lista suplimentară a ședinței de guvern din data de 30.04.2010 este diferită de forma publicată în Monitorul Oficial!”, a spus avocatul Cristian Winzer pentru DC News.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.