Anișoara Radu: „IMM INVEST reprezintă o bătaie de joc la adresa miilor de antreprenori!“ 1
#coronavirus Politic Ultima Ora

Anișoara Radu: „IMM INVEST reprezintă o bătaie de joc la adresa miilor de antreprenori!“

Guvernul Iohannis-Orban a tot promis măsuri liberale (ferme!) de susţinere a economiei româneşti, mai ales în contextul pandemiei SARS-COV-2.

În acest sens, au promis că vor adopta diferite programe de susţinere a companiilor afectate de criză, programe dedicate mai ales întreprinderilor mici şi mijlocii. Și a apărut IMM INVEST (!), un program pe care mulţi antreprenori l-au aşteptat cu interes pentru că sperau să-și salveze companiile accesând credite garantate de stat.

Desigur, pentru a fi eligibile, IMM-urile trebuie să îndeplinească o serie de criterii şi să se înregistreze pe un portal dezvoltat de Ministerul Economiei cu declaraţia privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM-uri.

Iniţial, portalul anunţat cu mare tam-tam s-a dovedit a fi nefuncţional, dar imediat a fost identificat şi vinovatul de serviciu: site-ul nu a funcţionat din cauza PSD, redau declaraţia domnului ministru Cîţu: „Probabil aceleaşi personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face Guvernul, au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu şi nici românii oneşti, care au acum nevoie de aceste resurse, nu ne aşteptam la o asemenea ticăloşie”. Evident, nu putea fi vorba de incompetenţa lor, aşa ceva era/este exclus(!).

Într-un final au reuşit să facă portalul funcțional, iar investitorii au putut să se înregistreze, până în acest moment fiind înregistraţi peste 37.000 de solicitanţi, cu speranța că-și vor salva afacerile.

Dar, ghinion (!), după cum au aflat antreprenorii, în acest moment nu pot accesa niciun fel de credit. În cazul IMM INVEST nicio bancă nu a semnat vreo convenţie cu statul, iar procedurile nu sunt finalizate.

Unul dintre mulții potenţiali beneficiari ai programului invocat cu emfază de Guvernul Orban a primit următorul răspuns incredibil de la bancă: „mai la vară…ce atâta grabă”.  “Nu avem protocol încheiat cu Guvernul, nu avem proceduri de implementare”. La vară, aşa cum după cum spun operatorii de credite, vor avea proceduri, vor avea protocol, sigur, nu vor mai avea disponibilităţi, pentru că trebuie să-l împrumute pe domnul Cîţu, dar va urma o altă încercare, nu-i așa, mai bine implementată pentru antreprenorii care vor ma rezista până atunci.

Se vede treaba că toate discursurile publice prin care PNL a promis măsuri de susţinere a economiei româneşti sunt doar praf în ochii românilor, fraze umflate cu potențiale realizări dacă respectivul om de afaceri se descurcă cu banca, cu angajații, cu chiria, dacă se descurcă, în general. În fapt, Guvernul liberal Orban nu a luat măsurile necesare pentru operaţionalizarea programelor.

Pare, însă, că programul a avut totuşi şi efecte benefice, numai că doar pentru PNL și în anumite “condiții”. Mă refer aici la acuzele publice ale unor jurnalişti, care au declarat că au fost demişi de la televiziunea la care lucrau, după ce aceasta a aplicat pentru programul menţionat și atunci, mă întreb retoric așa ar trebui să funționeze? Ce ar trebui să facă celelalte firme să aibă succes după ce aplică?

Un lucru este însă cert, IMM INVEST reprezintă o bătaie de joc la adresa miilor de antreprenori care se luptă pentru a salva zeci de mii de locuri de muncă şi propriile afaceri.

Dacă tot vorbim de bani, vreau să adresez o întrebare şi doamnei ministru Violeta Alexandru, de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale:

Stimată doamnă, vă ajung 979 de lei pentru o lună de zile să vă cumpăraţi mâncare, să plătiţi chiria sau creditul, să asiguraţi şi alte nevoi ale copiilor care stau izolaţi în casă? Aştept public răspunsul dumneavoastră, doamna ministru.

Menţionez doar că PNL a contestat toate legile adoptate de Parlament pentru susţinerea oamenilor şi firmelor afectate de COVID19.

Deputat PSD

Anişoara Radu

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.