Deputata PSD, Mirela Furtuna
Deputata PSD, Mirela Furtuna
cîțu Politic psd Ultima Ora

Furtună: Guvernul Orban a lansat programul „Noua casă…în Dorobanţi”!

Guvernul Orban lansează un program despre care sunt convinsă că va avea succes, este vorba de un program de ajutorare a…bogaţilor.

În 2009 a fost lansat programul „Prima casă” cu scopul declarat de a veni în ajutorul tinerilor şi a persoanelor cu venituri relativ mici, care nu-şi permiteau accesarea unui credit ipotecar.

Guvernul oferea o garanţie de 80% din valoarea împrumutului, plafonul maxim de creditare fiind de 66.500 de euro, pentru locuinţe noi, cu un avans de 5% din valoare creditului. Practic, tinerii veneau cu un avans de 3.300 de euro si puteau accesa un împrumut de 66.500 de euro pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe noi. Ministrul Finanţelor, domnul Vasile Cîţu, vine cu o idee inedită de modificare a programului, prin creşterea plafonului maxim de la 66.500 de euro la 140.000 de euro, garantat în proporţie de doar 60% şi cu un avans de 15%.

Prin aceste modificări, sunt practic eliminate de la posibilitatea de a-şi cumpăra o casă exact persoanele pentru care a fost gândit programul, tinerii şi persoanele cu venituri mai modeste. Acest lucru îl recunoaşte fără nicio apăsare chiar domnul ministru Cîţu. Fiind întrebat dacă va împinge piața, el a afirmat: „Nu neapărat, pentru că este un avans de 15% și de garanții de doar 60%. Ca să poți să accesezi acest credit, trebuie să ai totuși un avans de 15%. Nu foarte mulți tineri… chiar dacă prețul se duce acolo, îl iau.”

Mai mult, domnul Cîţu consideră că preţul apartamentelor este deja la valoarea de 140.000 de euro: „Aici, vă spun, că lucrurile nu sunt chiar împinse de noi, deja preţurile sunt acolo (n.n. 140.000 de euro) în majoritatea României.” Nu ştiu exact la ce preţuri se referă domnul ministru Cîţu, poate la cele din cartierele selecte din Bucureşti sau Cluj, că în alte zone un apartament de două camere nu sare de 80.000 de euro.

De asemenea, nu pot înţelege cui i se mai adresează acest program, având în vedere că puteai accesa oricând un credit ipotecar obişnuit dacă aveai un avans de 15%. Astfel, dragi tineri, politica liberală vă îndeamnă să mai staţi câţiva ani buni în chirie, până strângeţi şi voi un avans de vreo 20.000 de euro şi vă veţi permite să accesaţi programul Orban-Cîţu numit „Noua casă”…în Dorobanţi, probabil.

Mult succes şi ne vedem în septembrie la vot!

Mirela Furtună

Deputat PSD

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.