TOP 10: Cei mai importanţi fotbalişti din istoria Cupei Mondiale
Campionatul Mondial Rusia 2018 Sport Ultima Ora

TOP 10: Cei mai importanţi fotbalişti din istoria Cupei Mondiale

Pele este cel mai bun fotbalist din istorie şi omul de aur de la Cupa Mondială. Asta au decis specialiştii din fotbal şi foştii jucători care au întocmit un Top 100 al celor mai importanţi juicători de la Cupa Mondială. Gică hagi şi Gică Popescu sunt şi ei în top- Hagi pe 61, Popescu pe 76. Cei mai buni din toate timpurile sunt primii zece.

10.  Michel Platini

A participat la trei ediţii de Cupă Mondială, în 1978, 1982 şi 1986. A jucat 14 meciuri la turneele finale şi a marcat cinci goluri pentru Franţa.

Platini a debutat la un turneu final la ediţia din 1878, într-un meci crucial cu Italia. Patru ani mai târziu era déjà căpitanul Franţei şi făcea parte din Careul Magic- coloana vertebrală a Franţei, format din patru mijlocaşi de excepţie care au condus naţionala Cocoşului Galic în semifinal competiţiei. Din păcate, Franţa a fost atunci eliminată de Germania de Vest. În 1986, deşi era accidentat la gleznă Platini a executat un şut de penalitate în sferturile de finală jucate cu Brazilia. N-a marcat însă Franţa a mers mai departe şi a fost eliminată, din nou, de Germania de Vest, în semifinale.

Platini este actualul preşedinte al Federaţiei Europene de Fotbal şi a fost singurul jucător din istoria Cupei Mondiale care a marcat de două ori, de ziua lui- întâi cu reprezentativa Kuweitului în 1982 şi cu Brazilia, în 1986.

9. Garrincha

“Bucuria oamenilor din Brazilia”, Garrincha s-a născut cu probleme la coloană. Câţiva ani mai târziu, medicii i-au descoperit probleme grave la picioare. Nici problemele medicale, nici sărăcia nu l-au împiedicat să devină o legend a fotbalului. Mulţi spun despre “maestrul fentei” că a fost mai bun decât Pele. Însuşi regale Pele i-a pupat mâna lui Garrincha pentru tot ce a fpcut pentru Brazilia. Are două titluri mondiale cu Brazilia, şi a jucat la trei mondiale, în 1958, 1962 şi 1966. A fost desemnat cel mai bun jucător al turneului la Mondialul din 1962. Patru ani mai târziu, măcinat de durerile crunte la genunchi, a fost doar o umbră a jucătorului din 1962. A murit în 1983,  la 49 de ani, din cauza cirozei hepatice. Sute de oameni au mers la una dintre cele mai spectaculoase înmormântări din Brazilia. Cu toţii au plans pentru cel care a fost bucuria lor, a oamenilor simpli din Brazilia.

8.  Gerd Muller, poreclit, “Der Bomber”-marca din orice unghi, din orice poziţie şi aproape cu orice parte a corpului. A jucat la două ediţii de Mondial, în 1970 şi 1974 şi a marcat 14 goluri, fiind unul dintre cei mai tari marcatori din istoria Cupei Mondiale. De alfel, doar Miroslav Klose mai are 14 goluri marcate şi un singur fotbalist l-a depăşit- brazilianul Ronaldo, cu 15 reuşite.

7. Lothar Matthaus e unul dintre cei mai buni fotbalişti germani din istorie. A jucat 150 de meciuri pentru echipa sa naţională, dintre care 25 doar la Cupele Mondiale din 1982, 1986, 1990, 1994 şi 1998.

În 1986 a avut o singură misiune- să îl scoată din joc pe Diego Maradona. Şi a făcut-o. “A fost cel mai bun adversary pe care l-am avut vreodată”, a spus Maradona după meci. Apoi, în finala de la Roma a refuzat să execute şutul de penalitate decisiv al meciului. A intrat în istoria fotbalului graţie tehnicii ireproşabile şi faptului să avea un şut extraordinar cu ambele picioare.

6. Johan Cruyff este legenda olandezilor. A participat la o singură ediţie de turneu final, în 1974 unde a marcat 3 goluri. A fost creierul echipei sale şi e considerat fotbalistul artist. Cruyff are trei baloane de aur, în 1971, 1973 şi 1974. A renunţat la echipa naţională la 31 de ani.

5. Zinedine Zidane a jucat la trei ediţii de Cupă Mondială. A fost îngerul Franţei în 1998 când a marcat două goluri în finala cu Brazilia, meci la capătul căruia Franţa a devenit campioană mondială. În 2006 a fost demonul Franţei şi a fost arătat cu degetul mult timp după finala pierdută în faţa Italiei când l-a lovit în piept pe Marco Materazzi. Considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti europeni din toate timpurile.

4. Ronaldo zis şi “Castorul” este cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale- are 15 reuşite, dintre care 8 doar în 2002, când Brazilia cucerea titlul cu el pe teren. Şi asta la numai doi ani după problemele la genunchiul drept, probleme care păreau să îl oblige să îşi pună ghetele în cui. Nu avea un joc senzaţional cu capul, însă în rest jocul lui a fost unul ireproşabil. Era o încântare să îl priveşti pe Ronaldo jucând, chiar dacă nu îi erai fan.

3. Franz Beckenbauer sau “Der Kaiser”, cum a fost el poreclit undeva prin 1969. Nu se ştie cine a venit cu idea acestei porecle, cert este că i s-a potrivit ca o mănuşă. Beckenbauer a marcat 5 goluri şa cele trei ediţii de Cupă Mondială jucate- în 1966,  1970, 1974. Un libero de excepţie care prefer pasele lungi şi un-doi-urile cu Gerd Muller. A rămas în istoria Cupei Mondiale după ce în semifinala Mondialului din 1970, terminată 4-3 cu Italia, a jucat cu umărul dislocate şi braţul strâns bine cu o faşă medicală. În 74 avea să câştige Cupa Mondială chiar la el acasă, în Munchen. 16 ani mai târziu reuşea să repete performanţa însă ca manager al echipei Germaniei.

2. Diego Armando Maradona este unul dintre cei mai controversaţi fotbalişti din istorie. Considerat de unii cel mai bun fotbalist, Maradona împarte acest titlu cu Pele. A Jucat la patru editii ale Cupei Mondiale, în 1982, 1986, 1990 şi 1994. A rămas în istoria fotbalului după cele două goluri marcate în poarta Angliei în sferturile de finală ale Mondialului din 1986. A fost mai întâi cu gol cu mâna- “măna lui Dumnezeu”, cum avea să îl numească Maradona, şi un altul de la 60 de metri- considerat cel mai bun gol din secolul trecut. Maradona a avut probleme cu drogurile, a fost suspendat după ce a consumat cocaină. Nu a fost de ajuns, la Mondialul din 1994 I s-au făcut bagajele şi a fost trimis de urgenţă acasă după ce a fost prins dopat cu efedrină.

Mulţi au contestat numirea lui ca antrenor la naţionala Argentinei, însă Maradona a dus echipa lui Messi până în sferturi la turneul final de acum 4 ani.

1.Pele este indubitabil cel mai bun fotbalist care a participat la Cupa Mondială. A jucat la 4 turnee şi, la cei 17 ani pe care îi avea la turneul final din 1958 le-a arătat tuturor că este o forţă a naturii. A marcat atunci 6 goluri în patru meciuri şi golul decisive în finala cu Suedia. “Când Pele a marcat al cincilea gol, vă spun sincer că am simţit că trebuie să îl aplaud”, mărturisea Sigvard Parling după succesul lui Pele. Brazilianul are 1276 de meciuri jucate de-a lungul carierei şi 1201 goluri marcate. În 1999, Comitetul Olimpic Internaţional l-a desemnat “Atletul secolului”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.