ASTĂZI, a doua SEMIFINALĂ a Campionatul Mondial : Croația - Anglia
Campionatul Mondial Rusia 2018 Sport Ultima Ora

Aflați totul despre afacerea ”Campionatul Mondial de Fotbal” – în cifre

Cea de-a 21-a ediție a Cupei Mondiale a început, joi, la Moscova, cu miliarde de persoane așteptate să urmărească superstarurile din fotbal pe parcursul celui mai prestigios turneu din lume.

Cupa Mondială este cel mai profitabil dar și cel mai costisitor eveniment din lumea fotbalului, deoarece cei care plătesc pentru turneu nu sunt neapărat cei care și încasează profiturile, arată realitateafinanciara.net. Federația internațională organziatoare, FIFA, obține venituri de miliarde de dolari, la fiecare patru ani, de la Cupa Mondială, în timp ce națiunile care găzduiesc turneul se așteaptă la o factură de peste 10 miliarde de dolari.

Turneul 2018 se desfășoară în 11 orașe ruse, având la start 32 de echipe, dintre care câștigătoarea va fi stabilită pe 15 iulie.

Costurile pentru construcția și pregătirea turneului s-au ridicat la 11,8 miliarde de dolari, potrivit USA Today, peste 70% din această sumă provenind din finanțare publică.

Echipele vor câștiga fracțiuni din suma totală de 400 de milioane de dolari destinată premiilor pentru câștigători, potrivit FIFA, începând cu 8 milioane de dolari pe echipă pentru simpla participare și ajungând la 38 de milioane de dolari pentru echipa campioană.

O serie de bănci, cum ar fi UBS și Goldman Sachs, au rulat algoritmi pentru a prezice câștigătoarea, prima alegând Germania și cea din urmă Brazilia. Cele două echipe s-au confruntat în semifinala Cupei Mondiale din 2014, Germania distrugând practic echipa Braziliei cu o victorie la scor: 7-1.

Care sunt costurile țării-gazdă?

Națiunea care găzduiește Cupa Mondială are echipa sa calificată automat pentru turneu, dar acest statut vine cu un preț piperat pentru economia respectivă.

În esență, FIFA cere ca ofertele de găzduire a turneului final să includă scutiri masive de taxe pentru federație. Spre exemplu, Germania a oferit FIFA o scutire de impozit de 272 milioane de dolari când a găzduit Cupa Mondială din 2006, cu Africa de Sud și Brazilia urmând aceeași cale în 2010 și, respectiv, 2014. Acordurile stabilesc zone speciale scutite de taxe pentru locațiile Cupei Mondiale, partenerii corporativi ai FIFA fiind scutiți de impozitul pe venit și de vânzări sau TVA, după caz.

Brazilia a cheltuit aproximativ 15 miliarde de dolari pentru a construi, printre altele, stadioane și infrastructură pentru transport pentru Cupa Mondială din 2014. Cel mai scump dintre stadioane, Mane Garrincha, a costat 550 de milioane de dolari și a găzduit doar câteva evenimente în lunile următoare turneului, în prezent fiind folosit ca parcare pentru autobuze.

Oficialii de stat din Rusia susțin că turneul final va adăuga între 26 și 31 de miliarde de dolari economiei naționale. Arkady Dvorkovici, fostul viceprim-ministru al Rusiei, a susținut că pregătirile au contribuit deja cu aproximativ 14 miliarde de dolari pentru PIB-ul țării – echivalentul a 1 punct procentual – și cu aproximativ 220.000 de locuri de muncă. Oficialii nu au oferit detalii despre modalitatea de calcul, acesta fiind un semn de întrebare ridicat de criticii statului rus.

Cine câștigă?

Cupa Mondială din 2014 a adus FIFA un profit de 2,6 miliarde de dolari la  venituri de 4,8 miliarde de dolare. Veniturile din drepturile de televiziune au depășit suma de 2,43 miliarde de dolari, în timp ce sponsorizările și vânzările de bilete au adus 1,6 miliarde, respectiv 527 milioane dolari.

Pentru Cupa Mondială din 2018 estimarea este ca FIFA să înregistreze venituri de aproximativ 6 miliarde dolari, cu 25% mai mult decât în 2014. Cu 3,2 miliarde de persoane așteptate să urmărească turneul, veniturile din transmisiunile TV vor crește la 3 miliarde de dolari.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.