Sfântul Dionisie Areopagitul
Calendar creștin ortodox. 3 octombrie 2019. Sfântul Dionisie Areopagitul
#calendar-ortodox Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 3 octombrie, 2023. Sfântul Dionisie Areopagitul

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena. După ce a finalizat studiile de filosofie din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desavarsi. Pe când se află aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: „Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfârșește”.

Dionisie revine în Atena și se bucură de întâlnirea cu Pavel în Areopag. Va pune în inima cuvintele pe care le va rosti Pavel și astfel, în anul 51 se va converti la creștinism. Mai târziu, va fi hirotonit episcop în Atena.

Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalți Apostoli ai lui Hristos. Ajunge la Ierusalim că să o cunoască pe Maica Domnului. Va fi de față la înmormântarea Feciorei Maria.După ce a randuit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma.

De aici va pleca în Galia, l-a îndemnul Sfântului Clement, episcopul Romei. Zidește o biserica în cetatea Parisului și convertește mulți păgâni la creștinism. A fost decapitat în vremea împăratului Domițian (81-96).

Sfântul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești. În prima treaptă, care este cea mai înalta, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii.

A două treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar în treaptă a treia întâlnim: Incepătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

Troparul Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul

Prin uşile cerurilor trecând cu Duhul, că un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfinţite Dionisie, te-ai îmbogăţit cu toată cunoştinţa celor negrăite şi ai luminat pe cei ce şedeau mai înainte în întunericul necunoştinţei. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Rustic și Elefterie, ucenicii Sfântului Dionisie Areopagitul;- Sfântului Mucenic Teoctist;- Sfântului Mucenic Dionisie și a opt mucenici împreună cu dansul;- Sfântului Mucenic Teaghen;- Sfântului Mucenic Teotechi;- Sfântului Cuvios Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Ierotei, episcopul Atenei.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.