Calendar creștin-ortodox 15 septembrie 2018. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului; Sfântul Mare Mucenic Nichita; Sfântul Ierarh Visarion, arhiepiscopul Larisei
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș
#calendar-ortodox Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 15 septembrie 2020. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Sfântul Iosif cel Nou de la Partos s-a născut în 1568, în orașul Raguza din Dalmația. După moartea tatălui sau, s-a mutat împreună cu mama să în Ohrida, la sud de Dunăre.

Când a împlinit vârstă de 15 ani a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani de viețuire în această mănăstire, ajunge în Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator.

Aici s-a călugărit și a primit numele de Iosif.La cererea patriarhului de Constantinopol este trimis egumen pentru marea lavra a Sfântului Ștefan din Adrianopol, iar după șase ani este pus egumen în marea lavra românească Cutlumus.

Este trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timișoarei. Așezarea în scaun a fost săvârșită pe 20 iulie 1650.În anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Partoș, aproape de Timișoara. Aici a mai viețuit trei ani și apoi și-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Potrivit Tradiției, în momentul trecerii sale la cele veșnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești.

În anul 1956 moaștele sale au fost strămutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara.Sfântul Iosif cel Nou de la Partos a fost trecut în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 28 februarie 1950.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos – Patronul pompierilor din România

În urma adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat că Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.Din minunile sale menționăm și salvarea de la un incendiu a unei părți din Timișoara.

Această minune este trecută și în Acatistul care îi este închinat:

„Că să arăți marea ta milostivire pentru turma ta și râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când parjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vălvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului.“

Tot astăzi, facem pomenirea:- Pătimirii Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul;- Sfântului Cuvios Filotei, preotul;- Sfântului Porfirie;- Aflării moaștelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei;- Sfântului Mucenic Maxim;- Aflării moaștelor Sfântului Mucenic Ștefan;- Sfântului Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia;- Sfântului Mucenic Ioan Criteanul;- Sfântului Visarion, arhiepiscopul Larisei, făcătorul de minuni.

Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenițe Eufimia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.