Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului
#calendar-ortodox Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 1 octombrie, 2020. Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserica în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserica, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stand în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreagă lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”.

Acesta este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica astăzi, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim că 1 octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Ea a fost stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Sfinții Cuviosi părinți Iosif și Chiriac de la Bisericani

Acești cuviosi părinți isihasti nemteni se numără printre cei mai mari asceți ai Bisericii Ortodoxe Române.

Viață Cuviosului Iosif de la Bisericani

Acest cuvios părinte este cel dintâi sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor și întemeietorul mănăstirii cu același nume. S-a născut într-un sat din ținutul Neamț și de mic, având înclinare spre viață călugărească, a intrat în obștea Mănăstirii Bistrița.

Aici a primit tunderea în monahism și a deprins de la părinții bătrâni viață duhovnicească, postul și neîncetată rugăciune. Văzând Cuviosul Iosif că nu are destulă liniște în Mănăstirea Bistrița, a luat binecuvântare de la egumenul mănăstirii și a plecat să se închine la mormântul Domnului din Ierusalim.

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maică lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoană ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; ca pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Iosif de la Bisericani;- Sfântului Chiriac de la Bisericani;- Sfântului Apostol Anania;- Sfinților Mucenici Mihail din Mănăstirea Zovei și a 36 de monahi;- Sfântului Cuvios Român Melodul;- Sfântului Mucenic Domnin;- Sfântului Cuvios Ioan;- Sfântului Cuvios Grigorie Domesticul;- Sfântului Ioan Cucuzel;- Icoanei Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra – Koukouzalissa;- Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare de la Mănăstirea Dochiariu.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Ciprian.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.