Scandal pe tema facturilor PNDL neplătite. Precizările lui Suciu 1
15 March 2019, Building the EU from the ground up with our regions and cities Romania - Bucharest - March 2019 #EULocal © European Union / Denis Closon Vasile-Daniel SUCIU, Romania's Deputy Prime Minister and Minister for Regional Development and Public Administration
Breaking News Politic Ultima Ora

Scandal pe tema facturilor PNDL neplătite. Precizările lui Suciu

Fostul viceprim-ministru Daniel Suciu afirmă că îi este greu să înţeleagă „cum un premier care are o oarecare capacitate administrativă nu ştie să citească o execuţie bugetară”.

„Cred că este inadmisibil ca în prima şedinţă de guvern să confunzi execuţia bugetară cu facturi neplătite. Da, domnule premier Ludovic Orban, peste cinci miliarde sunt plăţile efectuate anul acesta pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi nu facturile restante. Este o diferenţă uriaşă”, spune el.

„Nu am putut să nu observ începutul şedinţei de guvern când premierul Ludovic Orban spunea că lăsăm restanţă pe PNDL de cinci miliarde de lei. Mi-e foarte greu să înţeleg cum un premier care are o oarecare capacitate administrativă nu ştie să citească o execuţie bugetară. Cred că este inadmisibil ca în prima şedinţă de guvern să confunzi execuţia bugetară cu facturi neplătite. Da, domnule premier Ludovic Orban, peste cinci miliarde sunt plăţile efectuate anul acesta pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi nu facturile restante. Este o diferenţă uriaşă şi cred că ar fi bine, atunci când spuneţi ceva în spaţiul public, să aveţi şi documentarea necesară”, a afirmat Daniel Suciu, într-o conferinţă de presă.

Suciu a arătat că 5,14 miliarde au fost deja virate, iar în utima şedinţă de guvern nu s-au alocat bani pentru că suma din fondul de rezervă „nu mai permitea acest lucru şi am mai auzit şi pe guvernanţiii de azi spunând că o alocare din fondul de rezervă bugetară este la limita legii”.

„Le lăsăm instrumentul necesar, rectificarea de buget, să acopere şi celelalte facturi lăsate în casă care sunt în jur de un miliard, nu de cinci miliarde, cum spunea premierul”, a afirmat Suciu.

În replică, conducerea ministerului, prin ministrul Ion Ştefan, consideră o prioritate achitarea facturilor către constructorii angajați în lucrări prin PNDL.

În acest sens, ca urmare a aprobării HG nr. 767/2019 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapele I şi II, pe data de 5 noiembrie au fost transferate către beneficiarii contractelor multianuale sume în valoare totală de 400 de milioane de lei, pentru decontarea bunurilor/serviciilor/lucrărilor executate pentru 528 obiective de investiții, finanțate prin PNDL, în cadrul celor două etape. Ținând cont de faptul că nevoia de finanțare în cadrul PNDL I și II depășește suma prevederilor bugetare actuale, conducerea ministerului își exprimă preocuparea pentru identificarea tuturor soluțiilor prin care să fie înlăturat riscul ca solicitările de plată emise de către beneficiarii PNDL să nu fie onorate în cel mai scurt timp și, astfel, va iniția în continuare demersurile necesare suplimentării bugetului alocat în anul 2019.

După cum am mai spus, prioritatea numărul 1 a mandatului meu o reprezintă plata tuturor facturilor restante pe PNDL I şi II, astfel încât să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, iar în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă. Necesarul pentru achitarea facturilor restante şi a plăţilor ce urmează a fi făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei, iar, ieri, prima mea decizie de ministru a fost să dăm aceşti bani către UAT-uri. Asigur, deopotrivă, UAT-urile, dar şi constructorii, că ministerul va achita cât de repede posibil toate lucrările realizate în beneficiul cetățeanului român”, a afirmat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.