Încă o persoană a murit din cauza gripei
Breaking News Sănătate Ultima Ora

BREAKING NEWS.UDATE Gripa mai face o victimă. Un bărbat din Hunedoara a murit. La Iași e stare de urgență la Spital

Gripa mai face o victimă. Un bărbat din Hunedoara a murit

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din judeţul Hunedoara, a murit în spitalul din Deva, din cauza gripei, pacientul fiind cunoscut cu multiple afecţiuni cronice şi nu avea făcut vaccinul împotriva bolii, a anunţat luni medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

„Bolnavul era cunoscut cu mai multe afecţiuni cardiovasculare grave. În asemenea cazuri era important să fie vaccinat împotriva gripei, mai ales că vaccinarea este gratuită”, a declarat, dr. Birău.

Medicul şef al DSP Hunedoara a solicitat medicilor de familie să continue vaccinarea populaţiei împotriva gripei, în special pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice.

În depozitul DSP Hunedoara se mai află 5.000 de doze de vaccin antigripal care pot fi solicitate de medicii de familie din judeţ pentru imunizarea populaţiei din grupele de risc.

UPDATE

Stare de alertă la Institutul Regional de Oncologie din Iași (IRO), unde a fost instituită carantină din cauza gripei de tip AH1N1. Virusul gripal a fost depistat deja la 11 pacienți de la secția de Terapie Intensivă.

În total, cinci bolnavi ai institutului sunt diagnosticaţi acum cu gripă. Încă cel puţin 13 bolnavi sunt izolaţi şi puşi sub tratament preventiv, întrucât au intrat în contact cu cei cinci.

S-a decis restrângerea drastică a programului de vizitare. Gipa poate fi fatală la pacienţii cu probleme de imunitate.

Gripa se extinde printre bolnavii Institutului Regional de Oncologie (IRO). Alţi doi pacienţi au fost confirmaţi după teste rapide derulate în spital cu virusul gripal AH1N1, aşa-numita gripă porcină“ de către nespecialişti.

Medicii spun că gripa a fost adusă în spital de un vizitator

În total, cinci bolnavi ai institutului sunt diagnosticaţi acum cu gripă, pe lângă afecţiunile cronice pentru care s-au spitalizat la Oncologie.

Încă cel puţin 13 bolnavi sunt izolaţi şi puşi sub tratament preventiv întrucât au intrat în contact cu primii bolnavi confirmaţi cu virus gripal.

Potrivit reprezentanţilor IRO, starea celor cinci pacienţi este monitorizată în permanenţă de o echipă medicală.

„Starea acestor pacienţi confirmaţi cu virus gripal după teste rapide sau analize de laborator prelucrate la Bucureşti este imprevizibilă şi gravă, date fiind afecţiunile lor preexistente.

Un bolnav care joi era în stare mai deosebită, acum este mai bine, dar tot grav. Faţă de ziua precedentă (n.r., joi) prin teste rapide s-au mai diagnosticat doi pacienţi. Acum avem diagnosticaţi cinci bolnavi cu gripă de tip AH1N1“, a arătat profesorul Gabriel Dimofte, director medical la IRO.

Pacienţii confirmaţi cu gripă şi cei cu suspiciune de gripă au fost izolaţi în secţia ATI a institutului. Potrivit conducerii IRO, primul pacient diagnosticat cu gripă, internat în institut de pe 9 ianuarie, a fost vizitat de mai mulţi cunoscuţi. Printre aceştia s-ar afla şi bolnavul resursă, de la care s-au îmbolnăvit ceilalţi pacienţi.

„Starea lor e imprevizibilă“

La IRO, primul pacient a fost diagnosticat cu gripă AH1N1 pe 21 ianuarie. Bolnavul era internat pe secţia de hematologie cu diagnostic de leucemie limfoblastică acută. Până pe 31 ianuarie, analizele de laborator au mai confirmat şi alte două cazuri.

În acest context, au fost anunţaţi Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar în institut a început o anchetă epidemiologică.

În urma acesteia, medicii au identificat 13 bolnavi care au intrat în contact cu primii trei pacienţi confirmaţi cu gripă AH1N1. Potrivit conducerii IRO, bolnavii au început o schemă de tratament preventiv cu Tamiflu, produs recomandat în caz de gripă.

În paralel, personalul medical de pe secţie, care nu a fost vaccinat împotriva gripei până la confirmarea celor trei cazuri, a fost imunizat, iar accesul în institut a fost restricţionat.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.